Nuo memų atsargų iki memų monetų
Kripto automatizuota prekyba

Nuo memų atsargų iki memų monetų

Memų akcijos ir memų monetos tapo populiaresnės nei bet kada per pastaruosius 2 metus. Tačiau investuoti į tokias akcijas ir turtą gali būti labai rizikinga dėl jų pobūdžio ir priklausomybės nuo žmogaus jausmų. Paprastai jie neturi jokių realaus naudojimo atvejų ir taip pat nesprendžia jokių esamų ar būsimų problemų. Tačiau tuo pat metu tiesiog prisiekti minties investuoti į memų akcijas taip pat gali būti klaida. 

Šiame straipsnyje mes išsamiai aptarsime memų atsargas ir memų monetas, kad galėtumėte suprasti, ar verta juos pirkti, ar ne. 

Kas yra memų atsargos?

„Meme“ akcijos yra tam tikros rūšies akcijos, išpopuliarėjusios tarp prekybininkų ir investuotojų per socialinėje žiniasklaidoje sukurtą ažiotažą. Ažiotažas gali būti nesąžiningai sukurtas ir tyčinis arba visiškai atsitiktinis. Pagrindinis veiksnys, skatinantis tokias akcijas, yra kai kurie internetiniai memai, cirkuliuojantys prekybininkų / investuotojų bendruomenėse, pavyzdžiui, r/wallstreetbets (Reddit subreddit), Facebook ir Instagram. Taip pat svarbu pažymėti, kad dauguma žmonių, investuojančių į memų akcijas, yra nepatyrę ir jauni.

Kas yra Wallstreetbets?

Kaip minėta anksčiau, „Wallstreetbets“ (dažniausiai rašoma „r/wallstreetbets“) yra „Reddit“ platformos subredditas. Tai ilgametė šios socialinės žiniasklaidos platformos bendruomenė, kuri šiuo metu vienija daugiau nei 11 mln. Pagrindinis šio kanalo tikslas – diskutuoti ir dalytis naujienomis apie itin spekuliuojančias ir tendencingas akcijas, prekybos strategijas ir idėjas. Įdomu tai, kad šis kanalas ne kartą kėlė didžiulius sutrikimus finansų rinkose. 

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

GameStop buvo pirmasis pavyzdys

„GameStop“ yra žinomas kaip pirmasis memų, išpopuliarėjusių 2020 m. pabaigoje, pavyzdys. „Reddit“ vartotojas pavadinimu „Player896“ bendrino įrašą r/wallstreetbets tokiu pavadinimu:

Bankrutuojantys instituciniai investuotojai „Dummies“, ft GameStop

„Reddit“ vartotojas šiame įraše paaiškina rimtą „GameStop“ – verslo, turinčio fizines parduotuves, prekiaujančias žaidimų konsolėmis ir žaidimais, atvejį. Svarbu pažymėti, kad iki šio posto įmonės veikla ir finansai smuko dėl COVID-19 pandemijos ir skaitmeninės žiniasklaidos išpopuliarėjimo.

„GameStop“ darė viską, ką galėjo, tačiau investuotojai / prekybininkai smarkiai išpardavė savo akcijas. Dėl įrašo, kuriuo pasidalijo Player896, r/wallstreetbets bendruomenė pamatė galimybę nusipirkti GameStop akcijas stodama prieš finansinį elitą. Tikslas buvo sukurti reikšmingą trumpą suspaudimą, kuris gali atrodyti šiek tiek bauginančiai, bet iš tikrųjų yra paprastas procesas. Instituciniai investuotojai skolinasi akcijas, kad trumpam parduotų akcijas, kurių jiems šiuo metu nepriklauso, kai tiki, kad jų kaina sumažės. Planuojama vėliau juos atpirkti mažesnėmis kainomis, kad jie galėtų užsidirbti iš akcijų, kurių šiuo metu net neturi. Jei viskas vyksta pagal planą, jie atperka ir grąžina pasiskolintas akcijas ir gauna skirtumą tarp pradinės didesnės pardavimo kainos ir galutinės mažesnės pirkimo kainos kaip pelno.

„GameStop“ šortai suspaudžiami

„R/wallstreetbets“ bendruomenė prisidėjo prie „shortsque“ agresyviai pirkdama GME akcijas. Jo kaina per 1,800 dienas padidėjo stulbinančiai 9%. Kaina siekė 390 USD nuo 19.79 USD. Elonas Muskas, verslo magnatas ir „Tesla Motors“ generalinis direktorius, taip pat atliko savo vaidmenį tiesiog „Twitter“.Gamestonkas. Jis buvo neteisingai parašytas sąmoningai ir tapo memu, dėl kurio GameStop tapo dar populiaresnis.

Dogecoin, originali memų moneta

Rinkos kriptovaliutų srityje sukūrus Dogecoin, memų aktyvų augimas pasiekė naują lygį. 2013 m. Jacksonas Palmeris, programinės įrangos kūrėjas, paskelbė tviterį, sujungdamas du populiariausius to meto memus. Kartu su kriptovaliuta jis sukūrė šuns Shiba Inu atvaizdą ir pasidalijo idėjomis apie išgalvotą kriptovaliutą. Tačiau atsakymas, kurį jis gavo šiame tviteryje, padarė jį labai išpopuliarėjusį ir jis iš karto nusipirko domeną „dogecoin.com“. 

https://dogecoin.com

Vėliau kitas programinės įrangos kūrėjas Billy Markus susisiekė su juo per „Twitter“ ir pasidalijo mintimis, kaip tą memų kriptovaliutą paversti realybe. Billy taip pat pradėjo dirbti su Bitcoin šaltinio kodu ir padarė keletą pakeitimų, pavyzdžiui, padidino monetų skaičių ir sumažino bloko kūrimo laiką. Abu programinės įrangos kūrėjai bendradarbiavo ir 15 d. paleido Dogecointh Gruodis 2013. 

Dogecoin, vos paleidęs, sprogo Reddit ir pasiekė stulbinančią 8 milijonų JAV dolerių rinkos kapitalizaciją. Elonas Muskas vėl atliko savo vaidmenį ir vėliau, 2021 m. pradžioje, paskelbė keletą tviterinių žinučių apie meme kriptovaliutą. 2021 m. gegužės mėn. Dogecoin rinkos kapitalizacija pasiekė apie 88 mlrd. USD. Dogecoin šiuo metu puikuojasi kaip 9th didžiausia kriptovaliuta pasaulyje. 

Šiba ir kiti Dožų „Sūnūs“

Turgaus įkarštyje pasirodė daugybė naujų memų monetų. Viena iš jų, kuri tapo viena populiariausių, yra Shiba Inu moneta. Jame yra tos pačios veislės šunys, kaip ir Dogecoin, ir visai neseniai pasiekė naujas aukštumas. Per 0.00008 dienas jis pasiekė 0.00002 JAV dolerių už monetą vertę nuo 5 JAV dolerių. Tai net nebuvo pirmoji 50 didžiausių kriptovaliutų, kai per savaitę jai pavyko tapti 11th populiariausia moneta pagal rinkos kapitalizaciją pasaulyje. 

https://shibatoken.com

Be Shiba Inu monetos, yra ir daug kitų Doge "sūnų", tokių kaip Ryoshi Token, Floki Inu, Dogelon Mars ir pan. Dauguma šių memų monetų nesprendžia jokių realaus pasaulio problemų ir bando atkreipti socialinės žiniasklaidos dėmesį, kad išgarsėtų, pavyzdžiui, Dogecoin ir Shiba Inu. 

FOMO ir rizika

Pigios memų monetos, neturinčios jokio realaus naudojimo atvejo, bando pasinaudoti FOMO (baimės praleisti) koncepcija. Jie turi tendenciją pakilti iki tam tikro lygio, bet tada dažniausiai sugenda. Tačiau Dogecoin ir Shiba Inu kol kas nerodo tokios pačios tendencijos. Atrodo, kad jiems pavyko stabilizuoti savo vertybes ir žmonės jų laikosi. Tačiau vis tiek pereinant nuo memų atsargų prie memų monetų, tokio turto rizikos faktorius išlieka didelis, todėl rekomenduojame investuoti tik tokią pinigų sumą, kurią galite sau leisti prarasti, jei domitės memų turtu. Geriausias būdas prekiauti šiomis monetomis yra naudoti mažus kiekius, kai monetos yra mažos ir santykinai nežinomos, ir sumažinti pozicijas, kai monetos tampa vis populiaresnės.