Salvadoras priima Bitcoin kaip teisėtą mokėjimo priemonę
Kripto automatizuota prekyba

Salvadoras priima Bitcoin kaip teisinį pasiūlymą – ką tai reiškia besivystančioms šalims?

Nepaisant rinkos nepastovumo, kriptovaliutų kasdien daugėja finansų ateitis. 2020-ieji buvo metai, kai įmonių institucijos pradėjo kaupti Bitcoin. 2021 metais gali būti laikas šalims priimti kriptovaliutas. Dabar, kai Salvadoras priima Bitcoin, kyla klausimas kas ateis toliau?

Užsienio atsargų kaupimas – diversifikuoti naudojant Bitcoin?

Po pradinio šoko, kurį sukėlė COVID-19 protrūkis 2020 m. kovo mėn., tarptautinė prekyba grįžta į priešpandeminį lygį, o tokios šalys kaip Salvadoras iš to gauna naudos. Nuo tada, kai 2001 m. ji nusprendė įvesti JAV dolerį (USD) kaip oficialią valiutą, JAV fiskalinė ir pinigų politika padarė didelę įtaką Salvadoro ekonomikai. Iš duomenų aišku, kad pastaruoju metu dėl didelių paskatų patikrinimų ir ekspansyvios pinigų politikos nulemtas USD nuvertėjimas labai paveikė Salvadoro einamąją sąskaitą – visų grynųjų sandorių tarp šalies ir likusio pasaulio sumą. 

Salvadoro einamosios sąskaitos augimas. Šaltinis: Tradingeconomics.com

Pigesnis USD reiškia, kad prekės Salvadore yra patrauklesnės užsienio vartotojams, o importas brangsta. Dėl šio ekonominio reiškinio šios nedidelės Centrinės Amerikos šalies einamoji sąskaita pasiekė visų laikų aukščiausią lygį eksponentinis užsienio atsargų padidėjimas nacionaliniame centriniame banke.

Bet kaip visa tai susiję su istoriniu pranešimu, kad dabar Salvadoras priima Bitcoin kaip teisėtą mokėjimo priemonę? 

Na, o didėjanti infliacija mažina USD perkamąją galią. Taigi, dalį šio užsienio valiutų pertekliaus konvertavus į BTC su kainų augimo perspektyva, jie ne tik leis diversifikuoti savo atsargų sudėtį, bet ir veiktų kaip apsidraudimas nuo USD nuvertėjimo.

Perlaidos – kaip Bitcoin sumažins tarpininkavimo išlaidas

Salvadoro ekonomika labai priklauso nuo perlaidų, kurias jos piliečiai siunčia namo užsienyje. Be to, maždaug ketvirtadalis šalies gyventojų gyvena JAV, o tik 2020 m. jie išsiuntė namo daugiau nei 6 milijardus dolerių pervedimų, o tai sudaro daugiau nei 20% jos BVP.

Salvadoro pinigų perlaidos. Šaltinis: Tradingeconomics.com

Todėl Salvadoro prezidentas Nayibas Bukele, nurodydamas, kad tarpininkų prarandama didžiulė šių perlaidų dalis. į Čivināšana kad naudojant Bitcoin, daugiau nei milijonas mažas pajamas gaunančių namų ūkių gerokai padidintų savo turtą.

Pagal savo pobūdį mokėjimai Bitcoin atliekami lygiaverčiu principu, sumažinant tarpininkų mokesčius. Su žinia, kad Salvadoras priima Bitcoin, kelios kitos besivystančios šalys visame pasaulyje gali eiti tuo pačiu keliu. Daugumoje besivystančių šalių pinigų perlaidos sudaro didelę jų BVP dalį, kuri dažnai laikoma daugiau nei 10 % visos ekonominės produkcijos.

Didėjančios skolos ir kapitalo nutekėjimo išlaidos – ar Bitcoin bus išsigelbėjimas?

Eskaluojantis kainų augimas pirmaujančiose ekonomikose, ypač JAV, skatina investuotojų lūkesčius dėl palūkanų normų didėjimo. Dėl to padidėtų obligacijų pajamingumas, todėl besivystančių šalių skolos kaštai padidėtų, nes investuotojai reikalauja didesnės grąžos.

Žvelgiant į pastaruoju metu eksponentinį išorės skolos augimą Salvadore, kai kurie gali apsvarstyti galimybę išnaudoti galimą Bitcoin kainos kilimą iki USD, kad apsaugotų nuo šio USD denominuotos skolos kainos padidėjimo ir kaip atpiginti ją. panaikinti jau buvusius finansinius įsipareigojimus.

Salvadoro išorės skola. Šaltinis: Tradingeconomics.com

Tai galėtų būti įmanomas pasirinkimas, galintis taikyti tą pačią logiką daugeliui besivystančių šalių, ypač toms, kurių valiuta labai priklausoma nuo išorės skolos kainos, pavyzdžiui, Argentina, Venesuela, Brazilija ir Turkija.

Daugeliu atvejų šios nacionalinės valiutos gerokai nuvertėjo nuo pandemijos pradžios. Jei JAV ekonomika atsigautų greičiau nei jie, tai sukeltų nutekėjimą iš jų sostinių ir galiausiai sumažėtų valiuta. Todėl Bitcoin įtraukimas į jų balansą gali būti veiksmingas būdas išvengti pernelyg didelio nacionalinių atsargų nuvertėjimo, tuo pačiu sumažinant skolinimosi ir negrąžintų skolų grąžinimo išlaidų padidėjimą.

Finansinė įtrauktis – kaip Bitcoin paskatins ekonomiką
gerovė

Salvadoras yra maža besivystanti šalis, o dauguma jos gyventojų neturi jokio finansinio išsilavinimo. Daugelis piliečių neturi tradicinių banko sąskaitų ir neturi prieigos prie pagrindinių finansinių paslaugų, įskaitant santaupas ir kredito linijas.

Tačiau J. Bukele pareiškė, kad Salvadoras, priėmęs Bitcoin kaip konkursą, leistų žmonėms išmaniaisiais telefonais susikurti internetines skaitmenines pinigines. Vadinasi, kriptovaliutų įvedimas suteiks daugiau finansinės įtraukties visoje šalyje, leidžianti žmonėms plėsti verslo veiklą ir ekonominį produktyvumą įtraukiant didesnę gyventojų dalį į finansų sektorių. 

Finansinė įtrauktis yra labai svarbus klausimas visose šalyse ir ypač besivystančiame pasaulyje. Taigi daugelis Pietų Amerikos, taip pat Azijos šalių atidžiai stebi Salvadoro žingsnį.

Vis dėlto laikas parodys, ar šis istorinis momentas susiklostys taip, kaip J. Bukelė tikėjosi. Tuo tarpu Salvadoro gyventojai atrodo pasirengę kurti savo šalies ateitį su kriptovaliutomis.