Ethereum vs Cardano – geriausia investicija
Kripto automatizuota prekyba

Ethereum vs Cardano – į ką turėtumėte investuoti?

Kriptovaliutos greitai įgauna visuotinį pripažinimą. Vis dėlto garsiausia kriptovaliuta išlieka Bitcoin, ir yra daug priežasčių, kodėl Bitcoin yra geriausiai žinoma moneta rinkoje. Kita vertus, kiti projektai vaidina svarbų vaidmenį plečiant kriptovaliutų naudojimo atvejį ir žada sukelti pasaulinį sutrikimą, kurio nematė nuo interneto atsiradimo. Ethereum vs Cardano atrodo labai panašus, kuo jie skiriasi?

Abi blokų grandinės leidžia kūrėjams kurti decentralizuotas programas ir vykdyti išmaniąsias sutartis, tačiau kuri iš jų yra geresnė investicija? 

Išsamiau panagrinėkime šių protokolų panašumus ir skirtumus. Ar bus ilgalaikis nugalėtojas? O gal jie abu sugyvens vienas šalia kito?

Kas yra Ethereum?

Bitcoin yra kriptovaliutų karalius, nes jis yra saugus ir patikimas. Taip yra todėl, kad jo šaltinio kodas yra paprastas ir lengvai skaitomas. Tai užtikrina, kad nėra klaidų ar gedimo vietų. Dėl ribotos struktūros „Bitcoin“ nėra lankstus ir neleidžia naudoti daug atvejų, išskyrus vertės saugojimą ir perdavimą (kas per se yra puikus naudojimo atvejis!). 

2015 m. Vitalikas Buterinas suprato, kad „blockchain“ technologijos galimybės yra daug platesnės. Ethereum yra atvirojo kodo, lygiaverčių kompiuterių platforma, sukurta blokų grandinės pagrindu. Pagalvokite apie tai kaip apie paskirstytą kompiuterį, kuris gali paleisti daugybę decentralizuotų programų ir nereikia trečiosios šalies kontrolės ar įsikišimo. Ethereum turi vietinę kriptovaliutą, žinomą kaip Ether. Vartotojai moka už operacijas Ethereum blokų grandinėje naudodami eterį.

Nuo tada platforma išaugo ir tapo viena iš labiausiai nusistovėjusių blokų grandinių. Dėl sėkmės eterio kaina nuo 2016 m. išaugo eksponentiškai.

Kodėl Ethereum iki šiol buvo tokia sėkminga?

Programų, kurios gali veikti Ethereum, pagrindinės sėkmės varikliu, skaičius ir įvairovė neriboja. Savo vizionieriaus protu Buterinas anksčiau nei bet kas kitas numatė ateitį, kurioje kūrėjai visame pasaulyje galės kurti savo programas blokų grandinėje.

Šios programos, žinomos kaip decentralizuotos programos (dApps), gali turėti neribotas funkcijas. Nors beveik kiekvienas verslo modelis tam tikra forma jau buvo įtrauktas į „Ethereum“ blokų grandinę, programos, kurios iki šiol sulaukė daugiau dėmesio, yra susijusios su DeFi (decentralizuotu finansavimu), žaidimais ir NFT.

Bendra vertė užrakinta „Ethereum Blockchain“.
Bendra vertė užrakinta Ethereum Blockchain pagal DeFi impulsą

„Ethereum“ leidžia kūrėjams koduoti išmaniąsias sutartis, kurios atlieka iš anksto nustatytus veiksmus ir nereikia jų valdyti tarpininko. Išmaniosios sutartys yra savaime vykdomos sutartys, kurios galios tik tada, kai bus taikomos iš anksto nustatytos sąlygos. Pavyzdžiui, skolinimo programėlė, kurioje naudojamos išmaniosios sutartys, paskolą išduos tik tada, kai sandorio šalis pateiks prašomą užstatą.

Kodėl decentralizuoti finansai tokie svarbūs?

Šiais laikais finansų ekosistema vartotojams kelia daug suvaržymų. Taisyklės ir atitikties reikalavimai riboja milijonų vartotojų prieigą prie paslaugų. Decentralizuotas finansavimas apibrėžia visas tas peer-to-peer programas, veikiančias blokų grandinėje, leidžiančią vartotojams investuoti, skolinti ar skolintis savo turtą. Skirtingai nuo tradicinių finansų sistemų, kurias valdo centralizuotos įstaigos, DeFi netaiko cenzūros ir minimalių tikrinimo reikalavimų. Šios programos yra prieinamos visiems, turintiems interneto ryšį.

„Defi“ platformos yra labai programuojamos, nekeičiamos ir suderinamos. Jie taip pat yra neleistini ir skaidrūs, todėl yra geresni už fiat valiutas, kuriose trūksta daugumos šių funkcijų.

Tokie protokolai kaip Uniswap, Compound, Aave ir kiti radikaliai pakeitė kriptovaliutų ekosistemą, įrodydami, kad pirminė Vitalik vizija gali virsti realiais naudojimo atvejais, kurie pakeis pasaulį.

Ethereum mastelio keitimo ir 2 sluoksnio sprendimai

Net ir turėdamas didžiulę sėkmę, „Ethereum“ vis dar susiduria su tam tikromis problemomis. Kaip ir visos „blockchain“, viena iš pagrindinių „Ethereum“ problemų yra mastelio keitimas. Ekosistemai tobulėjant, jau yra keletas sprendimų, užtikrinančių našumo mastelį taikant mažus operacijų mokesčius. 2021 m. buvo 2 sluoksnio protokolų, tokių kaip daugiakampis, metai.

2 sluoksnio sprendimai leidžia keisti mastelį tvarkant operacijas už „Ethereum“ tinklo ribų, kartu išnaudojant tvirtą pagrindinio tinklo saugumą.

2 sluoksnio sprendimai, skirti Ethereum
2 sluoksnio sprendimai, skirti Ethereum. Šaltinis

Kai kurie teigia, kad Ethereum veikimo pagrindas yra mastelio keitimo problemos. Ethereum mazgai patvirtina operacijas remdamiesi saugiu, tačiau daug išteklių reikalaujančiu procesu, žinomu kaip darbo įrodymas. Operacijos patvirtinimas, pagrįstas sudėtinga matematine informacija, suteikia tinklui aukšto lygio saugumo, tačiau taip pat palieka didelį aplinkos pėdsaką. Perėjimas prie konsensuso algoritmo, kuriuo grindžiamas statymas, garantuotų geresnius rezultatus, mažesnius mokesčius ir mažesnį poveikį aplinkai. Tai yra Ethereum 2.0 planas, kuris jau yra pažengęs į priekį.

Kyla atviras klausimas, ar šis radikalus pokytis turės įtakos tinklo saugumui, ar ne.

Priešingai nei Ethereum, Cardano komanda sukūrė tinklą naudodama konsensuso įrodinėjimo mechanizmą, kad nuo pat pirmos dienos susidorotų su mastelio keitimo iššūkiais.

Kas yra Cardano?

Kaip Vitalikas Buterinas numatė Bitcoin tinklo apribojimus, Charlesas Hoskinsonas greitai suprato, kad Ethereum negali valdyti pasaulinio tinklo masto taip, kaip jis buvo sukurtas. 

Hoskinsonas buvo vienas pirmųjų kūrėjų, pradėjusių dirbti su Ethereum. Tada jis pradėjo kurti Cardano kaip patobulintą protokolą. Hoskinsonas suprato, kad galėtų patobulinti Ethereum, išvengdamas pagrindinių jo trūkumų. Cardano yra decentralizuota blokų grandinė, sukurta naudojant įrodymais pagrįstus metodus ir recenzuojamus tyrimus. 

„Cardano“ siūlo tvirtas išmaniąsias sutartis, naudodamas išankstinį deleguotą statymo įrodymo (DPoS) konsensuso mechanizmą. Jis sukurtas taip, kad būtų efektyvus energiją ir palengvintų greitus sandorius su beveik nuliniais operacijos mokesčiais. Kitas pagrindinis skirtumas tarp Ethereum ir Cardano yra jų monetų tiekimas. Cardano apyvartoje bus tik ne daugiau kaip 45 milijardai monetų, o tai prieštarauja neribotam Ethereum pasiūlai.

Nors „Cardano“ buvo paleista 20217 m., nuo to laiko, palyginti su „Ethereum“, programų plėtra buvo minimali. Taip yra daugiausia todėl, kad išmaniosios sutartys dar nėra įdiegtos pagrindiniame tinkle. Tačiau šiuo metu ji yra penkta pagal dydį kriptovaliuta pagal rinkos ribą. Investuotojai labai tikisi iš projekto, kuris per pastaruosius ketverius metus išgyveno sudėtingą plėtros procesą. 

Cardano plėtra iki šiol

„Cardano“ jau ketverius metus buvo vykdomas projektas, o planas vyksta penkiais skirtingais etapais, būtent:

  1. Fondas (Byron era)
  2. Decentralizacija (Shelley era)
  3. Išmaniosios sutartys (Goguen era)
  4. Mastelio keitimas (Bašo era)
  5. Valdymas (Voltaire'o era)

Cardano jau išgyveno Byrono ir Shelley erą (kurioje buvo įdiegtas konsensuso įrodinėjimo algoritmas) ir yra Goguen eros pradžioje. Cardano neseniai paskelbė apie Alonzo kietąją šakę įdiegti išmaniąsias sutartis į tinklą ir atverti kelią decentralizuotoms programoms. Tikimasi, kad sistemos naujinys bus pradėtas naudoti 2021 m. trečiąjį ketvirtį, o Cardano sulaukia daug dėmesio.

„Cardano vs Ethereum“, kurį turėtumėte nusipirkti?

Tiek Ethereum, tiek Cardano yra perspektyvūs projektai, kurie greičiausiai išliks kriptovaliutų ekosistemoje, tačiau kuris iš jų yra geresnė investicija? 

Nors daugeliui investuotojų atrodo, kad Ethereum vs Cardano klausimas, kuris iš jų laimės prieš kitą, realybė gali būti kitokia. „Ethereum“ šiuo metu gali būti saugesnė alternatyva, atsižvelgiant į platų jo pritaikymą, pirmaujančio asmens pranašumą ir tai, kad dauguma kitų „DeFi“ programų veikia „Ethereum“ blokų grandinėje. 

Nepaisant to, Cardano yra įdomus pasirinkimas investuotojams, ieškantiems daugiau potencialo, ypač jei investicijos laikotarpis yra ilgalaikis. Žinoma, su didesne grąža kyla ir didesnė rizika. Planas, kurį Cardano turi pereiti, kad pasiektų visas jau daugelį metų žadėtas galimybes, vis dar yra neužbaigtas ir laukia daug neaiškumų. „Cardano“ pritaikymas buvo gana lėtas, tačiau negalima paneigti, kad platforma turi didžiulę augimo maržą. 

Ethereum vs Cardano kainų diagrama
Ethereum vs Cardano kainų diagrama

Galutinis žodis

Per pastaruosius metus kriptovaliutų ekosistema patyrė įspūdingą plėtrą, o daugelis projektų tapo pagrindiniais veikėjais. Kadangi „Polkadot“, „Binance Smart Chain“, „Atom“, „Terra“ ir „Avax“ (kad būtų keletas) toliau vystysis, tikėtina, kad šie tinklai bus labiau suderinami. Nugalėtojas tarp Ethereum vs Cardano tikriausiai bus tinklas, kuris geriau susisieks su kitomis ekosistemomis. 

Nesvarbu, ar renkatės investuoti į Ethereum, ar į Cardano, turėtumėte suprasti, kad kriptovaliutos yra labai rizikinga investicija, todėl prieš pasirinkdami turėtumėte neskubėti ištirti abiejų monetų ir apsvarstyti jų vertės pasiūlymą. 

„Ethereum vs Cardano“ atrodo kaip pasirinkimas senas vs naujas. Tačiau kol senas turi galimybę atsinaujinti, Naujas produktas gali pasenti bandydamas išnaudoti visas savo galimybes. 

Galų gale turėtumėte įvertinti savo rizikos toleranciją ir atitinkamai investuoti!


ATSISAKYMAS

Nesu analitikas ar investicijų patarėjas. Viskas, ką pateikiu šioje svetainėje, yra tik orientavimo, informacinio ir švietimo tikslais. Visa mano įraše esanti informacija turėtų būti patikrinta ir patvirtinta nepriklausomai. Negaliu būti laikomas atsakingu už jokius nuostolius ar žalą, padarytą remiantis tokia informacija. Atkreipkite dėmesį į riziką, susijusią su prekyba kriptovaliutomis.